(Last Updated On: Νοεμβρίου 22, 2016)

Καταρχήν ένας μικρός ορισμός του τι σημαίνει Link και κατ’ επέκταση η Link building στρατηγική για το SEO μιας ιστοσελίδας: Οι μηχανές αναζήτησης βασίζονται στα links για να σκανάρουν το διαδίκτυο και να ανακαλύψουν πως σχετίζονται οι σελίδες μεταξύ τους. Τα link όχι μόνο οδηγούν τις μηχανές από ιστοσελίδα σε ιστοσελίδα αλλά η ανάλυσή τους παίζει μεγάλο ρόλο στην κατάταξη των σελίδων αυτών στις μηχανές αναζήτησης.

Ο τρόπος που χτίζουμε συνδέσεις (Link building) για την ιστοσελίδα μας έχει αλλάξει αρκετά κατά την τελευταία
δεκαετία, τα ίδια τα links (backlinks) όμως δεν έχουν γίνει λιγότερο πολύτιμα.

Όπως και εγώ, έτσι και εσείς θυμάστε τις πρώτες ημέρες του online marketing, όπου η δημιουργία backlinks για μια ιστοσελίδα ήταν μια απλή διαδικασία, όπου συχνά γίνονταν ακόμα και αυτοματοποιημένα από ένα λογισμικό.

Η Google όμως έθεσε ένα τέρμα σε αυτό, έτσι ώστε η παραγωγή backlinks για ένα ολοκαίνουργιο δικτυακό τόπο ναι είναι λίγο πιο περίπλοκη στις μέρες μας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αδύνατο όμως. Όσο πιο γρήγορα το site σας έχει έναν αξιοπρεπή αριθμό backlinks από έγκυρες ιστοσελίδες, υψηλής ποιότητας, τόσο πιο γρήγορα οι επιδόσεις της, στις μεγάλες μηχανές αναζήτησης, θα βελτιωθούν.

Αν και αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό ένα παιχνίδι αναμονής, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε τώρα για να δημιουργήσετε backlinks πρώτης τάξεως στο νέο site σας.

Χρειάζεται SEO βελτιστοποίηση η ιστοσελίδα σας; Αφήστε το στην Websiteditor Δείτε τις υπηρεσίες μας

Ξεχάστε τον παλιό τρόπο

Κατ ‘αρχάς, μη σκεφτείτε καν να χρησιμοποιήσετε black-hat τεχνικές για να δημιουργήσετε backlinks στο δικτυακό σας τόπο. Οι αλγόριθμοι της Google έχουν πολύ μυαλό για να ξεγελαστούν, και οι προσπάθειες σας είναι βέβαιο ότι θα αποτύχουν.

Το Link building έχει από καιρό γίνει το πιο ασταθείς πεδίο στο SEO. Έχει υπάρξει αρκετή παραπληροφόρηση και μνησικακία πάνω στο ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για την οικοδόμηση συνδέσμων ή ακόμη και αν πρέπει ή όχι να επιχειρηθεί μια τέτοια στρατηγική όπως το Link building.

Οι αλλαγές στον αλγόριθμο της Google είναι λιγότερο συχνές από ότι ήταν κάποτε. Ωστόσο, ακόμα συζητάμε τις αλλαγές στον αλγόριθμο γύρω από το θέμα των συνδέσμων.

Η τελευταία από αυτές ήταν η ενημέρωση τον Σεπτέμβριο του 2016 με τον αλγόριθμο Penguin:

Η πιο σημαντική αλλαγή του αλγορίθμου ήταν ότι ο Penguin δεν τιμωρεί για τις κακές συνδέσεις μιας ιστοσελίδας.

Τι σημαίνει αυτό για το Link building;

google pengouin update moz

 

Το Link building σήμερα: Τι έχει μεγαλύτερη σημασία

Κατ ‘αρχάς, δεν πρέπει να φοβόμαστε το Link building. Όχι, δεν θα πρέπει να ξεθάψετε κάποια παλιά τεχνική, αλλά δεν πρέπει και να φοβάστε τη δημιουργία και ενεργοποίηση μιας στρατηγικής Link building.

Σε αντίθεση με το παρελθόν, όπου ένας σύνδεσμος ήταν ένας σύνδεσμος, ήταν μια σύνδεση, τα αποτελεσματικά backlinks σήμερα έχουν μερικά βασικά χαρακτηριστικά.

Κατ ‘αρχάς, γίνονται φυσικά. Αντί να υποχρεωθείτε να προσθέσετε ένα link στο site σας για οποιοδήποτε λόγο, οι ιδιοκτήτες άλλων ιστοσελίδων συνδέονται με link με τη δική σας (backlinks), επειδή απλά το περιεχόμενό σας είναι πάρα πολύ καλό για να περάσει απαρατήρητο.

Αποτελεσματικά backlinks προέρχονται από “authority sites” (αξιόπιστα site) τα οποία είναι σχετικά, όσον αφορά το περιεχόμενο, με την δική σας ιστοσελίδα. Τα link λοιπόν που χρειάζεστε δεν θα πρέπει να προέρχονται από τον οποιωνδήποτε.

Και κάτι ακόμα, εκατό links από ιστοσελίδες που δεν έχουν καμία σχέση με την δική σας αξίζουν όσο ένα μόνο link από μια αξιόλογη και πολύ σχετική ιστοσελίδα με την δική σας.

Τι αποτελεί όμως ένα “authority site”;

Τα Αuthority sites (αξιόπιστες ιστοσελίδες) αποτελούνται συνήθως από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Είναι αξιόπιστα
  • Απολαμβάνουν μια υψηλή κατάταξη στις μεγάλες μηχανές αναζήτησης όπως την Google
  • Λαμβάνουν τεράστια κυκλοφορία από τα social media
  • Ασκούν επιρροή
  • Επιπλέον, δεν έχουν τα χαρακτηριστικά μιας κακής ιστοσελίδα, η οποία είναι γεμάτη κραυγαλέες λέξεις-κλειδιά, υπερβολικό αριθμό διαφημίσεων, και χαμηλής ποιότητας περιεχόμενο και σχεδιασμού της ιστοσελίδας γενικότερα.

 

Πώς να βρείτε σχετικές και αξιόπιστες ιστοσελίδες

Το πρώτο βήμα είναι να εντοπίσετε ιστοσελίδες σχετικές με τη δική σας. Μπορείτε εύκολα να χρησιμοποιήσετε το Google για αυτό. Χρησιμοποιήστε τελεστές αναζήτησης για κατάλληλες ιστοσελίδες και για πιο γρήγορα. Για παράδειγμα χρησιμοποιήστε τον τελεστή: site:.gov, .edu, ή .org για να περιορίσετε την αναζήτησή σας σε τέτοιες ιστοσελίδες.

Αναζήτηση με τη λέξη-κλειδί της επιλογής σας για να βρείτε ιστοσελίδες που κατατάσσονται ψηλά στην Google.

Μια άλλη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε τη γραμμή εργαλείων Moz SEO, η οποία προσφέρεται ως ελεύθερη επέκταση για τον Firefox και Chrome. Εμφανίζει χρήσιμες μετρήσεις και πληροφορίες για την τοποθεσία που επισκέπτεστε εκείνη τη στιγμή, συμπεριλαμβανομένης της αξιοπιστίας της σελίδας, αξιοπιστία domain, ποιότητα συνδέσμων (links), και μια γενική ανάλυση της ίδιας της σελίδας.

 

Τι μπορείτε να προσφέρετε;

Ως εδώ όλα καλά!

Εδώ ξεκινάει και το πρόβλημα όμως: Δεν μπορείτε να προσεγγίσετε αυτά τα “authority sites” χωρίς να προσφέρετε τίποτα ως αντάλλαγμα.

Δεδομένου ότι η ιστοσελίδα σας είναι καινούργια, τι μπορεί ενδεχομένως να προσφέρετε;

Θα πρέπει να δημιουργήσετε μια αξιοπρεπή βιβλιοθήκη περιεχομένου πριν επιχειρήσετε να ζητήσετε backlinks από αυτές τις ιστοσελίδες.
Ευτυχώς, το περιεχόμενο σας δεν χρειάζεται να έχει καλή θέση κατάταξης στις μηχανές αναζήτησης. Απλά θα πρέπει να είναι αρκετά καλό όσον αφορά την ποιότητα των πληροφοριών που παρέχει.

Πριν από την έναρξη του site σας, αφιερώστε μερικές εβδομάδες για την ανάπτυξη ενός μικρού οπλοστασίου περιεχομένου. Όταν έρθει η ώρα να εργαστείτε πάνω στην link-building στρατηγική σας, θα έχετε το περιεχόμενο για να προσφέρετε σε άλλους ιδιοκτήτες ιστοσελίδων.

Στο κάτω κάτω θέλετε να βάλουν το link που οδηγεί στην σελίδα σας στην δική τους, αν δεν έχετε κάτι να τους προσφέρετε γιατί να το κάνουν;

 

Κάντε την επαφή

Όταν πρόκειται να πλησιάσετε ιδιοκτήτες ιστοσελίδων για backlinks, ήδη ξέρετε τι να κάνετε. Πλοηγηθείτε στην εν λόγω περιοχή για να εντοπίσετε τα στοιχεία επικοινωνίας.

Εάν δεν μπορείτε να βρείτε μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, χρησιμοποιήστε την φόρμα επικοινωνίας.

Το μήνυμά σας να μην είναι κατάφωρα προωθητικό. Στην πραγματικότητα, ίσως η συζήτηση για το θέμα αυτό κρατήσει αρκετά έως ότου έχετε μερικές ανταλλαγές από links.

Πρέπει να δοκιμάσετε το σπάσιμο του πάγου συγχαίροντας τον ιδιοκτήτη της ιστοσελίδας για το περιεχόμενό της.

 

Μερικές ακόμα συμβουλές για να πάρετε πιο εύκολα backlinks για την ιστοσελίδα σας

 

Blog – Πάρα πολύ!
Σύμφωνα με την HubSpot, οι εταιρείες που ενημερώνουν το blog τους σε σταθερή βάση έχουν μέχρι και 97% περισσότερα backlinks από εκείνες που δεν το κάνουν. Προσοχή όμως πάντα στην ποιότητα.

Δωρεάν παροχές
Δημιουργήστε μια βιβλιοθήκη, e-books ή άλλα κομμάτια περιεχομένου που παρέχουν λεπτομερείς, χρήσιμες και καλά τεκμηριωμένες πληροφορίες.
Προσφέρετε τους πόρους αυτούς δωρεάν, αλλά με ένα μικρό αίτημα: Σύνδεση (backlink) πίσω στο δικτυακό σας τόπο από την ιστοσελίδα που ενδιαφέρετε να τα αποκτήσει.

free

Δημιουργήστε και μοιραστείτε infographics
Τα infographics είναι ιδιαίτερα δημοφιλή. Φτιάξτε μια βιβλιοθήκη infographics που σχετίζονται με τη εταιρία σας ή την θέση σας. Τα infographics κοινοποιούνται από πολλούς χρήστες στα social media.

Φτιάξτε μια βιβλιοθήκη εικόνων
Οι ιδιοκτήτες ιστοσελίδων ψάχνουν για εικόνες, ειδικά αν αυτές προσφέρονται δωρεάν.
Οι εικόνες πρέπει να περιλαμβάνουν λεπτομερή περιγραφή, και χρησιμοποιήστε τις SEO πρακτικές βέλτιστοποίησης για να αυξήσετε τις πιθανότητες καλής κατάταξης στο Google Image Search.

Φτιάξτε μοναδικό περιεχόμενο άρθρων
Ποτέ μην αντιγράψετε αυτούσιο περιεχόμενο από το Internet στην ιστοσελίδα σας.
Δεν είναι απλά επειδή η λογοκλοπή είναι λάθος? Είναι επειδή η Google θα σας τιμωρήσει τόσο σκληρά και η ιστοσελίδα σας δεν θα μπορεί ποτέ να ανακάμψει.
Αν θέλετε ένα κομμάτι περιεχομένου από το διαδίκτυο πάρτε το και μετατρέψτε το σε ένα e-book, ένα infographic, ένα βίντεο, ή κάποια σε κάποια άλλη μορφή.

Αναζητήστε “dead links” (σύνδεσμοι ιστοσελίδων που δεν οδηγούν πουθενά)
Η τεχνική αυτή είναι ιδιαίτερα πολύτιμη για νέες ιστοσελίδες.
Με απλά λόγια, αναζητήστε κατεστραμμένες συνδέσεις σε σχετικές ιστοσελίδες, προσεγγίστε τους ιδιοκτήτες αυτών των ιστοσελίδων και προτείνετε τους την αντικατάσταση των κατεστραμμένων συνδέσμων τους με δικά σας αντίστοιχα άρθρα.

 

Αυτά για την ώρα, ελπίζω να βοήθησα αρκετά με το θέμα της Link building στρατηγικής. Αν σας δημιουργήθηκαν απορίες ή νομίζετε πως δεν άγγιξα κάποια σημεία του θέματος μη διστάσετε να σχολιάσετε στο άρθρο.

Πηγές αναζήτησης: quicksprout, Neil Patel, Wiki, Moz

Χρυσόστομος Γκέτσης
Χρυσόστομος Γκέτσης
Web Developer – SEO Analyst
Founder of Websiteditor
Χανιά, Κρήτη
LinkedIn Profile

Μοιράσου το...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn