(Last Updated On: Νοεμβρίου 23, 2016)

Δεν θα ήταν τέλεια εάν είχατε γράψει ένα τόσο αποτελεσματικό άρθρο, που κάθε άτομο που κάνει κλικ σε αυτό να το διαβάζει από την αρχή μέχρι το τέλος, χωρίς να μπορεί να τραβήξει τα μάτια του μακριά από την οθόνη;

Νομίζω ότι ξέρουμε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, ωστόσο, θα πρέπει να κατέχετε την τέχνη της γραφής μιας ενδιαφέρουσας εισαγωγής.

Για μια στιγμή, σκέφτεστε. Γράφοντας μια εισαγωγή; Αυτό δεν είναι μια μικρή λεπτομέρεια σε ένα άρθρο 2.000 λέξεων;

Η εισαγωγή του άρθρου σας δεν είναι μια μικρή λεπτομέρεια.

Η εισαγωγή του άρθρο σας είναι συχνά υπεύθυνη για την διαφορά μεταξύ του ποσοστού παραμονής (engaging) και του ποσοστού εγκατάλειψης (bounce rate) των αναγνωστών από την ιστοσελίδα σας, βασικά και τα δυο για την κατάταξη της ιστοσελίδας σας στις μηχανές αναζήτησης (όσο λιγότερο bounce rate τόσο καλύτερη κατάταξη).

Σκεφτείτε το. Αν δεν “αρπάξετε” τους αναγνώστες σας αμέσως, θα τους χάσετε.

Μπορεί να έχετε περάσει αρκετές ώρες γράφοντας ένα καταπληκτικό άρθρο, να έχετε εργαστεί σκληρά για αυτό, όμως αν η εισαγωγή σας είναι χάλια, οι προσπάθειές σας θα είναι για το τίποτα.

Έχετε χάσει προτού καν ξεκινήσετε!

Αν θέλετε να γράψετε ένα αποτελεσματικό άρθρο με πολύ καλό περιεχόμενο, το οποίο θα βελτιώσει την επιτυχία των μάρκετινγκ εκστρατειών σας, και παράλληλα θα αυξήσει την πίστη των οπαδών σας, θα πρέπει να κατέχετε την τέχνη γραφής της εισαγωγής.

Επιτρέψτε μου να σας δείξω πώς.

Χρειάζεστε μια μοντέρνα και λειτουργική ιστοσελίδα; Αφήστε το στην Websiteditor Ζητήστε Προσφορά

Για να έχετε μια ισχυρή εισαγωγή, θα πρέπει να ανοίξετε την παράγραφο με μια ισχυρή πρώτη πρόταση.

Τα πρώτα χιλιοστά του δευτερολέπτου, από τη στιγμή που ο αναγνώστης χτυπά τη σελίδα σας, έχουν μια εξαιρετικά υψηλή πιθανότητα εξόδου του από τη σελίδα, όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα από το mediashower.

χρονος παραμονης στην σελιδα

Η πρώτη πρόταση έχει ένα και μόνο σκοπό: να δελεάσει τον αναγνώστη να διαβάσει την επόμενη πρόταση.
Αν αποτύχετε σε αυτό, οι αναγνώστες δεν θα κάνουν scroll στο άρθρο σας.

Η παρακάτω έρευνα δείχνει πως οι περισσότεροι επισκέπτες διαβάζουν το 50% ενός άρθρου, οι περισσότεροι φτάνουν δηλαδή περίπου μέχρι την μέση της ιστοσελίδας σας. Κάτι τέτοιο κάνει ακόμα πιο σημαντική την εισαγωγή στο άρθρο, για την πλοήγηση του επισκέπτη στη σελίδα.

people scroll through Slate

Υπάρχουν μερικά απλά, και αρκετά εύκολα, κόλπα για να γράψετε μια εκπληκτική πρώτη πρόταση.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι θέλετε να διατηρήσετε την πρώτη φράση σύντομη. Αυτό καθιστά εύκολο, στον αναγνώστη, να αφομοιώσει τα πρώτα κομμάτια των πληροφοριών και να τον αποτρέψει από το να χάσει το ενδιαφέρον του γρήγορα.

Αλλά χρειάζεται και κάτι περισσότερο από αυτό.

Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η πρώτη πρόταση αρπάζει την προσοχή του αναγνώστη και την κρατά για το υπόλοιπο του άρθρου.

Εδώ είναι μερικές δοκιμασμένες τακτικές για μια εκπληκτική πρώτη πρόταση.

1. Κάντε μια ερώτηση στον αναγνώστη

Αυτός είναι ένας εύκολος τρόπος για να τραβήξετε την προσοχή του αναγνώστη και να τον καθηλώσετε στο άρθρο σας χωρίς πολύ κόπο από μέρους σας.

Για παράδειγμα, εάν γράφετε ένα άρθρο σχετικά με το mobile marketing και τα apps θα μπορούσατε να ανοίξετε το άρθρο σας με το ερώτημα: «Ξέρετε ότι το μέχρι τον Ιούνιο του 2016 ο αριθμός των apps σε Android ξεπέρασε τα 2,2 εκατομμύρια;”

Γιατί έχει επιτυχία αυτό;

Έχει να κάνει με τον εγκέφαλο και το “μεταιχμιακό σύστημα ανταμοιβής” (limbic reward system)

μεταιχμιακό σύστημα ανταμοιβής

Το μεταιχμιακό σύστημα ανταμοιβής “ενεργοποιείται” όταν κεντρίζεται από την περιέργεια

Όταν μας κεντρίζει το ενδιαφέρον μια ερώτηση, δηλαδή βιώνουμε την αίσθηση της περιέργειας, το μεταιχμιακό σύστημα ανταμοιβής ενεργοποιείται. Και γι ‘αυτό θέλουμε να κρατήσει η ανάγνωση, πρέπει να ικανοποιήσουμε την περιέργεια.

Γι ‘αυτό το ερώτημα είναι μια πολύ καλή πρακτική στο άνοιγμα γραμμής της εισαγωγής ενός άρθρου. Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε το ερώτημα και σαν τίτλο του άρθρου.

2. Πείτε μια ιστορία

Ο εγκέφαλος “ενεργοποιείται” επίσης όταν διαβάζει μια ιστορία.

Σύμφωνα με τη θεωρία των νευρώνων σύζευξης, ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου ενεργοποιούνται όταν ένας αναγνώστης σκέφτεται την ψυχική και σωματική δραστηριότητα ενός χαρακτήρα σε μια ιστορία.

Η ιστορία κρατά στο άρθρο τους αναγνώστες, που ενδιαφέρονται για το αντικείμενο, μέχρι το τέλος.

3. Χρησιμοποιήστε μια συγκλονιστική παράθεση (quote) ή ένα απόφθεγμα

Ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε το άρθρο σας είναι να χρησιμοποιήσετε ένα πετυχημένο, και σχετικό με το άρθρο σας, απόφθεγμα (γνωμικό) ή μια παράθεση.

Ας πούμε ότι γράφετε ένα άρθρο σχετικά με τα ταξίδια. Ένας πολύ καλός τρόπος να ξεκινήσετε το άρθρο θα είναι να εισάγετε τα λόγια του Τζον Στάινμπεκ:

“Πολλά ταξίδια συνεχίζονται για πολύ καιρό ακόμα αφότου έχει σταματήσει η κίνηση στο χρόνο και στο χώρο.”

4. Μοιραστείτε ένα ενδιαφέρον γεγονός

Ανοίγοντας το άρθρο σας με ένα σχετικό γεγονός ή στατιστικό στοιχείο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την εδραίωση της εμπιστοσύνης από την πρώτη φράση, και δίνετε έτσι στους αναγνώστες να καταλάβουν πως έχετε κάνει την έρευνά σας και ξέρετε τι λέτε.

Εντάξει με το άνοιγμα γραμμής της εισαγωγής, και τώρα τι?

Τώρα θα πρέπει να συνεχίσετε να τραβάτε το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι και το τέλος της εισαγωγής σας. Μερικές γενικές συμβουλές για την συνέχεια τις οποίες θα αναλύσουμε σε επόμενο άρθρο:

 • Πείτε κάτι μοναδικό
  Η αυθεντικότητα είναι περιζήτητη στην εποχή μας.
 • Κρατήστε το απλό
  Ζούμε σε έναν κόσμο όπου οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ένα εύρος προσοχής μόνο λίγων δευτερολέπτων.
 • Μιλήσετε απευθείας στον αναγνώστη
  Χρησιμοποιήστε τη λέξη «εσύ» όσο το δυνατόν περισσότερο.
 • Εξηγήστε το θέμα του άρθρο σας χωρίς να δώσετε πάρα πολλές λεπτομέρειες
  Αυτό θα οικοδομήσει την αγωνία γύρω από το θέμα.

Πραγματικά η τέχνη της γραφής ενός καλού άρθρου έχει πολύ ενδιαφέρον καθώς εμπλέκονται σε αυτή επιστήμες που αναλύουν την ψυχολογία ή την λειτουργιά του εγκεφάλου. Υπάρχουν αρκετά άρθρα και έρευνες στο διαδίκτυο που έχουν ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα, αυτό όμως που μου άρεσε περισσότερο και το οποίο θεωρώ απλό αλλά και ουσιαστικό ήταν αυτό του Neil Patel στο quicksprout.com από όπου και το μετέφρασα, προσθέτοντας δυο -τρία στοιχεία, και σας το παρουσιάζω εδώ.

Καλή αρχή στο καινούριο σας άρθρο λοιπόν!

Χρυσόστομος Γκέτσης
Χρυσόστομος Γκέτσης
Web Developer – SEO Analyst
Founder of Websiteditor
Χανιά, Κρήτη
LinkedIn Profile

Μοιράσου το...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn